Utveckla din organisation med oss
Vi tror på helheten
framför delarna
För att en grupp eller organisation ska vara effektiv och produktiv behövs fungerande relationer och en gynnsam kultur. Det behövs också arbetsprocesser och ändamålsenlig struktur för arbetet. På Anima kombinerar vi affärs- och verksamhetsutveckling med ledar- och grupputveckling för att ni ska nå era långsiktiga mål.
Ett företag och dess olika delar är inte separata från varandra utan bör istället ses som ett ekosystem. I ett bolag finns ägargrupper, styrelser, ledningsgrupper och arbetsgrupper. Dessa i sin tur opererar i relation till andra bolag, sina kunder och intressenter.
”Helheten är en annan än summan av delarna” lär gestaltpsykologen Kurt Koffka ha modifierat Aristoteles uttryck ”helheten är större än delarna”. Det tror vi på! Genom att ta vara på detta faktum och utveckla en organisation i sin helhet kan stora saker ske!
Genom att utveckla en organisation i sin helhet kan stora saker ske. Vi hjälper dig att skapa den struktur och vägledning som krävs för att samtliga medarbetare ska ha möjlighet att utvecklas – och på så sätt även utveckla verksamheten.
Vad Anima erbjuder
Tillsammans utformar vi uppdraget och anpassar det efter just er organisations unika behov.
Anima kombinerar affärs- och verksamhetsutveckling med ledar- och grupputveckling för att hjälpa er nå era långsiktiga mål. Med väl beprövade modeller och verktyg stöttar vi er på er bolagsresa genom att utveckla och leda långsiktiga, skräddarsydda utvecklingsprogram för grupper och organisationer – alltid med syftet att nå era verksamhetsmål.
Vi hjälper er med flera delar under bolagsresan.

Utveckling
Affärs- och verksamhetsutveckling kombinerad med ledar- och grupputveckling

Kartläggning
Gedigen kartläggning av nuläge, önskat läge (kort- och lång sikt), färdplan och spelregler.

Stöd
Stöd i att hitta ert bästa arbetssätt för att uppnå kort- och långsiktiga mål/visioner med hjälp av en färdplan som alla förstår.
Få djupare inblick
i hur Anima arbetat
Läs om tidigare organisationers behov och deras upplevelser innan, under och efter utvecklingsprocessen.

Företagsnamn
Case titel
Intervjuad person
Beskrivning

Företagsnamn
Case titel
Intervjuad person
Beskrivning
Boka ett möte med oss
Vi tar gärna ett samtal och delar med oss av våra erfarenheter. Du når Anna Kowalska Lindberg på telefon 0704-068890.

Hur Anima arbetar
Våra viktigaste verktyg – styrelsen, ledningen och medarbetarna
01
Styrelsen
Anima arbetar med styrelser som rådgivare, styrelseledamot och processledare. De långvariga uppdragen inkluderar ofta en styrelsepost eller löpande handledning av styrelseledamot/ styrelseordförande. Enskilda punktinsatser kan röra sig om enskilda workshops eller krisledning.
I våra uppdrag gentemot styrelser använder vi oss av Styreslseakademins vägledning och utbildningar för professionell bolags- och styrelseutveckling. En central tes är att en professionell uppdelning mellan ägande och ledning i bolaget är avgörande för framgång i växande bolag – något som vi lägger stor vikt vid i våra uppdrag för att utveckla ägarledda bolag.
Läs mer om Styrelseakademins vägledning i skriften ”Vägledning för god styrelsesed” här.
02
Ledningen
Anima stöttar ledningsgrupper att skapa en gemensam bild av organsationens nuläge och framtid. För att ett företag ska lyckas med utveckling och förändring, behöver ledningen se företaget och dess olika delar som ett ekosystem – inte som separata från varandra. Tillsammans kartlägger vi nuläge, önskat läge, färdplan och spelregler.
Vårt viktigaste verktyg i arbete med ledningsgrupper är målmatrisen. Som verktyg presenteras den som modell i boken Teamutveckling i teori och praktik (Jacobsson & Åkerlund, 2019). Rätt använt kan Målmatrisen användas om en checklista i arbetet med att utveckla en verksamhet, den ger vägledning om de nödvändigheter som behöver vara på plats för att medarbetarna ska ha möjlighet att utvecklas och utveckla verksamheten i önskad riktning.
03
Medarbetarna
Anima arbetar med att utveckla medarbetare både genom att utveckla effektiva team och genom att utveckla individers självinsikt och medarbetarskap i grupp.
I de flesta fall handlar dessa uppdrag om självledarskap för förändring, utveckling eller till och med förvandling. Här har förändringsledning en avgörande betydelse för organisationers framgång.
Vi arbetar med utgångspunkt i Harvardprofessorn Dr John P Kotters bok ”Leading Change” (1996) och hans åtta kritiska steg för förändringsledning. Vi använder också dialog verktyget SDI® för att utveckla kommunikations- och relationskompetens i arbetsgrupper samt för att förstå varandra bättre och utveckla en god samarbetskultur.
SDI-verktyget visar på vad som motiverar människor och hjälper oss att förstå hur vi kan använda våra styrkor för att nå resultat i relationer. Verktyget kan också bidra till att förebygga, hantera och sänka kostnaderna för oenighet och konflikt.