Om vikten av utvecklande “kvintorskap”
augusti 2020
Jämställdhet… eller bristen på den?
Det har nu gått ett halvår sedan jag skrev under mitt anställningsavtal på Barbro Dahlbom Hall Konsult med målet att hjälpa Anna Kowalska Lindberg att förvalta Barbro Dahlbom-Halls arv genom att vidareutveckla dotterbolaget Anima. Under dessa sex månader har jag tagit del av Barbros tankar och idéer på många plan. Jag har läst artiklar, diskuterat med deltagare från hennes ledarskapsprogram, arbetat med hennes hemsida, skrivit texter om henne och dylik. Men vem är egentligen Barbro Dahlbom-Hall?
I våras släpptes Barbros sista bok ”Att vara kvinna över sitt liv – 10 budord för dig som vill framåt” och i samband med detta väcktes idéen hos Anna Kowalska Lindberg att ordna ett möte mellan mig och Barbro för att diskutera bokens innehåll från olika generationers syn. Ett kvintorskap helt enkelt, som Barbro i boken uppmanar till och beskriver som ett möte med ömsesidigt utbyte mellan kvinnor i olika åldrar. Målet för vårt möte var inte att hitta några rätt eller fel, för sådana finns inte alltid. Målet var att få bredare perspektiv på gamla frågor och samtidigt väcka nya frågor till liv. Ett mål som vi båda uppfyllde.
En för mig intressant del av boken är när Barbro berättar hur hon inför sin blivande man Bo radar upp olika förutsättningar för att deras äktenskap ska fungera ur ett jämställdhetsperspektiv. Huruvida jämställdheten inom nära relationer har förändrats eller inte är någonting vi pratar om mycket under mötet. Här är jag övertygad på att samhället har gjort framsteg, men tror att vi inte uppnått absolut jämställdhet på grund av kunskapsbrist. Jag själv hade aldrig reflekterat särskilt mycket över föräldraledighet innan jag i arbetet på Anima kom i kontakt med ämnet på djupet. Mina tidigare tankar i stil med att ”Den föräldern som vill vara hemma mest bör vara det” har fått en djupare betydelse. Jag tycker visserligen att det ska vara upp till föräldrarna att ta ett gemensamt beslut om detta, men inte hade jag tänkt på hur mängden uttagna föräldradagar påverkar de vidare karriärmöjligheterna, löneutvecklingen och pensionen förrän jag hade fakta framför mig. Bevis på att kunskap behövs för att ta kloka beslut!
Vi pratar även om en annan jämställdhetsaspekt som väcker starka känslor i mig. Nämligen att många arbetsgivare inför en nyanställning tänker att unga kvinnor sannolikt snart kommer bli mamma och därför funderar på huruvida de ska välja en manlig kandidat till jobbet istället. Det här gör mig så arg! Männen har precis lika stor sannolikhet att bli pappor inom ett par år, det här borde inte ens vara uppe för diskussion.
Att tänka på hur mycket arbete vi har kvar innan arbetsplatserna är jämställda är för mig som inom ett år ska ta mitt första heltidsjobb skrämmande. Det gläder mig dock att utvecklingen från när Barbro uppfattades som märklig som talade om en helt jämlik relation mellan kvinnan och mannen i ett förhållande har gått framåt enormt mycket. Vad det gäller mig och min sambo är jämställdheten lika självklar som att andas. Vi tvättar, städar, lagar mat, handlar och allt därtill precis lika mycket. Och om vi i framtiden får barn är vi beredda på att ta ut lika många föräldradagar var. Barbro summerade detta väldigt fint i en mening som verkligen fastande hos mig. ”Man hör när du pratar att du har tänkt och då har du naturligtvis valt en kärlek som också har tänkt, annars är det inte värt din kärlek.”.