Skippa ledarskapslitteraturen. Läs en roman. Läs flera!

4 oktober 2020

Semestern går mot sitt slut. Stearinljus lyser nu upp uterummet. Detta uterum som varit så upplyst av kvällssolen tidigare. Jag bläddrar igenom mejlen för att förbereda mig på första arbetsdagen. Är det något som behöver tas hand om redan i morgon? Det verkar inte så. Skönt. Då kan första dagen ägnas åt att planera och förbereda kommande uppdrag. Ett mejl med tips om 13 nya ledarskapsböcker att läsa i höst. Välj din ålder. Karriärhandboken. Medvetet ledarskap. Förtroende. Konsten att hitta meningen med jobbet. Puh! Varför tipsas det inte om romaner som ledarskapslitteratur?

Vad gör ledarskapslitteraturen med oss? De allra flesta av dessa böcker ger oss nya modeller och nya råd kring vad vi ska fokusera på, vad vi ska göra, vad vi ska prioritera. Vad, vad, vad! De allra flesta av oss kan ta till oss dessa råd på det intellektuella planet. Vi förstår dem, vi tycker de är rimliga och relevanta, vi håller kanske till och med med om att det skulle vara bra att göra såsom råden föreslår. Men det stannar där. I huvudet på oss. Det berör oss inte. Det transporteras inte ut i kroppen, det omsätts inte med böckernas hjälp till någon typ av praktisk kunskap. Vi kommer inte att göra annorlunda även om vi läser tusen sådana böcker.

Ledarskapsböckerna fungerar liksom de allra flesta av de ledarutbildningar och ledarutvecklingsprogram som chefer tar del av varje år. Chefen åker på kurs och kommer tillbaka som… en kanske sämre chef? Att så kan vara fallet har Julia Romanowska visat i sin doktorsavhandling. Hur går det till? Chefsutbildning och ledarutveckling är normalt sett en miljardindustri i Sverige. 1 miljard svenska kronor, minst, läggs årligen på denna typ av förkovran. Men VAD leder ’industrin’ till? I många fall leder den till ingenting. I sämsta fall kommer chefen tillbaka med ett bättre självförtroende, mindre ödmjukhet inför uppgiften och som en mindre engagerad chef. Chefskursen var egentligen bara lite plåster på såren. En slags retreat. Återhämtning under trevliga former. Den hade ingenting med utveckling att göra. Och att just du, eller hon, eller han, fick åka handlade kanske mer om att arbetsgivaren köper ett engagemang i sig själv som arbetsgivare eller kanske lugnar missnöjet för ett tag.

Alltså. Du har läst en bok. Kanske den boken. Boken som alla talar om just i år. Du kan referera till den och slänga dig med uttryck som Kahnemans ”system 1” och ”system 2”, Jim Collins ”nivå 5-ledare” eller Eisenhowers och sedermera Stephen Coveys ”viktigt och bråttom” eller James Macgregor Burns ”transformativt ledarskap”. Men har du utvecklats? Har du någonsin utvecklats som ledare eller chef med hjälp av dessa böcker? Eller använder du dem mest att få bekräftat det du redan tror på? Det du redan gör? Så kallad bekräftelsebias. Vi tror på det vi redan tror på.  

Jag är övertygad om att om du ska utvecklas så måste du b e r ö r a s. Det måste bli känslomässigt. Något måste hända i dig, i din kropp. Du behöver känna något. Och det är där romanerna kommer in. I romanerna ges du möjligheten att leva dig in i en eller flera andra människors liv, i deras bekymmer och glädjeämnen. Du får möjligheten att bli berörd. Du får perspektiv på hur det är att vara människa. Du vet inte hur det slutar. Det är som livet självt. Och ledarskapet. Det finns inget facit, inget manus. Du hittar ditt bästa sätt. Andra hittar sitt. Du kanske till och med hittar dig själv där bland kvinnor och män och icke-binära, barn och husdjur, föräldrar och mor- och farföräldrar, vänner och ovänner, grannar och främlingar.

Och ut ur romanens värld föds du på nytt, minst en erfarenhet rikare och dina eventuella insikter har gått rakt in i kroppen. Du har känt och tänkt med romanfigurerna på ett sätt som gör att du blivit åtminstone lite mer människa. Och att vara ledare handlar om just det. Att vara människa. Att leda människor. Det finns lika många sorter som det finns människor. Läs en roman! Läs flera! Du blir aldrig färdig och det är som det ska.

Anna Kowalska Lindberg

Referenser:

Collins Jim, ”Good To Great : Hur Vanliga Företag Tar Språnget Till Mästarklass”, 2001.

Covey Stephen, ”De 7 goda vanorna : grunden för personlig utveckling och hållbart ledarskap”, 2015.

Kahneman Daniel, ”Tänka, snabbt och långsamt”, 2017.

MacGregor Burns James, “Leadership”, 2012

Romanowska Julia: “Improving Leadership Through the Power of Words and Music”. Doktorsavhandling, Karolinska Institutet, Stockholm, 2014.

Zaremba Maciej, Artikel i Dagens Nyheter om Julia Romanowskas forskning:  https://www.dn.se/kultur-noje/pa-chefskurs-med-kafka/, 2011.