Boktips

Männen i mitt liv

Författare: Sofia Rönnow Pessah
Rekommenderas av Anna:  För att den var jobbig att läsa. Den satte mig själv i rejäl gungning. Varför har vi sex med varandra? Varför har jag haft sex med andra? Önskar jag läst den tidigare i mitt liv.

Lättnaden.
Vetskapen att jag faktiskt är knullbar.
I alla fall om jag tjatar.

”Ett nej är en inbillning. Sex är alltid och endast frivilligt så länge han låter det vara det." - Ur boken.


Spådomen

- En flickas memoarer
Författare: Agneta Pleijel
Rekommenderas av Anna:  För att jag hittar mig själv som flicka i Agneta Pleijels egen självbiografiska roman. Får något slags plåster på en del av mina sår. För att hon skriver så fängslande som jag skulle vilja skriva.

Jag skulle vilja förstå vad som hände. Och i vilket ordning. Ur minnet. Alla frågor som inte har fått svar. Vilka var vi? Vad är kärlek? Nog måste väl lite kärlek stanna kvar om den en gång har funnits? Annars är allt död och likgiltighet. Men minnet är förståss en lögnhals.
Jag ville mest bara tre saker. Bli fri, skriva, få orgasm.


Krigsdagböcker 1939-1945

Författare: Astrid Lindgren
Rekommenderas av Anna:  För att jag älskar Astrid Lindgren och det känns som om jag kommer henne närmare i denna bok. Och ett välbehövligt perspektiv på att leva i kristid.

Under hela andra världskriget skriver Astrid Lindgren dagbok där hon berättar om vardagen i Stockholm, om en värld i krig och om livets gång i den egna familjen – ett unikt självbiografiskt verk. Blandat med hennes anteckningar klistrar hon in och kommenterar urklipp från svenska tidningar. Krigsdagböckerna 1939-1945 är en personlig skildring av hur dramatiska världshändelser påverkar oss alla – en text laddad med stor sorg och förfäran.


Bön för Tjernobyl

Författare: Svetlana Aleksijevitj
Rekommenderas av Anna:  För att Svetlana Aleksijevitj gjort ett så gediget undersökningsjobb som ger oss värdefulla perspektiv och berättelser bortom berättelsen. Dessutom med en berättarröst som jag så gärna lyssnar till.  

Tjernobyl. Ordet är synonymt med den stora kärnkraftsolyckan år 1986. Men vad vet vi om människorna som upplevde katastrofen? Om dem som lever med följderna? Eller om djuren? I tre år reste författaren Svetlana Aleksijevitj runt i Tjernobylvärden och intervjuade hundratals människor. Resultatet blev en rad psykologiska porträtt och litterärt bearbetade monologer, som tillsammans bildar en krönika över framtiden.


Det är fortfarande ingen ordning på mina papper

Författare: Bodil Malmsten
Rekommenderas av Anna: Därför att Bodil Malmsten så träffsäkert sätter ord på utmaningarna med att vara sig själv.

Någon ordning måste det vara på en bok hur mycket den än handlar om oordningen på ens papper: den olidliga oordningen på ens papper, till skillnad från det otroligt intressanta med att vara vid liv. Gammalt och nytt på en gång. Alla åldrar. Alla spegelbilder.
Vad är det här för bok då? Vad kan man säga? Den här boken finns, till skillnad från alla böcker som inte finns. Den handlar om livet och litteraturen, om resor och hemorter, om högt och lågt - som alltid. Med det betyder inte att det inte finns någon ordning. Om man kan säga så. Utan att börja grubbla på vad som menas med ordning.

"Den som inte vågar gå vilse kommer ingenstans. Att vara vilse är att veta hur det är. Att vara vilse är att var sig själv." - Ur boken


Allt jag fått lära mig

Författare: Tara Westover
Rekommenderas av Anna: Därför att Tara Westover visar på att förvandling av dig själv är möjligt. Och att det är en lång och mödosam väg som är värd att vandra.

Allt jag fått lära mig är Tara Westovers berättelse om att växa upp i en mormonfamilj, helt avskärmad från samhället, och att mot alla odds skaffa sig en utbildning. Tara är 17 år när hon för första gången sätter sin fot i en skola. Då har hon aldrig hört talas om Förintelsen. Hennes storebror blir den som kommer hem med nyheten att det finns en annan värld bortom gården - en värld som kan ge henne ett helt annat liv.
Boken har rosats av kritiker, hyllats av Barack Obama och Bill Gates och översatts till ett trettiotal språk.
Det är en otrolig berättelse om en ung människas strävan efter kunskap, om familj, lojalitet och självförverkligande.

"Den kvällen kallade jag på henne, men hon svarade inte. Hon lämnade mig. Hon stannade kvar i spegeln. Besluten jag fattade efter det ögonblicket var inte de hon skulle ha fattat. De tillhörde en förändrar person, ett nytt jag. Man kan kalla detta nya jag många saker. Förvandling. Metamorfos,. Falskhet. Svek, Jag kallar det utbildning." - Ur boken.   


Världen vi skapar

- Från gud till marknaden

Författare: Tomas Björkman
Rekommenderas av Anna: Därför att det jag ännu hunnit läsa i denna mastodont-bok får mig att tänka fler tankar kring mänsklighetens behov framåt.

Mänskligheten befinner sig idag i ett märkligt tillstånd av kulturell vilsenhet, i en tidsepok som saknar tydliga berättelser om världen, historien och verkligheten. Samtidigt inser många att vi inte kan fortsätta som vi gör idag. Stress och depressioner blir allt vanligare, vi förstör vår miljö, och även om vi blir rikare ökar ojämlikheten både lokalt och globalt. Hela vårt demokratiska system verkar knaka i fogarna. Den enda ”meningsfulla” berättelsen vi har kvar är den om vår roll som konsumenter på en marknad. Vi lever i ett värdevakuum och ser inte längre sammanhang och mening, utan flyr till, eller blir instängda i, den privata världens illusion om lycka.

”Är det bara den lönsamma kulturen som ska blomstra? Kan det till och med vara så att det är den icke lönsamma kulturen vi som samhälle behöver mest?" - Ur boken.


Ättlingarna

- Hotet
Författare: Mats Söderlund
Rekommenderas av Anna: Därför att det är en obarmhärtig gestaltning av vad klimatförändringarna leder till och vi får på djupet känna både allvaret och en strimma hopp.

Jennys pappa försvinner spårlöst under en fjällvandring. Förstå långt senare får hon veta vad sin egentligen hände den dagen. Det visar sig att familjen är del av något mycket större - en uråldrig hemlighet som förts vidare från generation till generation. Jennys föräldrar har undanhållit sanningen under hela hennes uppväxt. 
Vem - eller vad - är hon?

Boken är första delen i en trilogi.

”Att se in i en fågels öga kan betyda mer än tusen forskningsrapporter om klimatförändringar, vattenbrist och översvämningar. Går det att rädda världen utan att människor själva förstår att de tappat kontakten med livets grundläggande förutsättningar?” - Ur boken.


Ledarskapsmodellen

Konsten att matcha individuella och organisatoriska förutsättningar
Författare: Gerry Larsson, Josi Lundin, Ann Zander

Rekommenderas av Anna: Därför att den så grundligt och lättillgängligt visar på möjligheten med och förutsättningarna för ledarutveckling.

Ledarskapsmodellens centrala tes är att ledarskap formas av ett samspel mellan hur ledaren är som person och det yttre sociala och kulturella sammanhanget. Ledarskapsmodellen innehåller tre huvudkomponenter: ledarkarakteristiska, omgivningskarakteristiska och ledarstilar. Det komplexa samspelet mellan dessa komponenter beskrivs ingående och illustreras med ett stort antal exempel. Ledarskapsmodellen utgör också basen för tre av Sveriges mest spridda ledarskapsutbildningar som vilar på vetenskaplig grund: Utvecklande ledarskap (UL), Utveckling av grupp och ledare (UGL) och Indirekt ledarskap (IL).

"Ledarskap kan bäst förklaras och förstås som ett samspel mellan ledaren som person och det yttre sammanhanget." - Ur boken.


Gränslöst knivskarp

- En bok om Eva Moberg

Författare:  Gottfried Grafström, Louise Lindfors, Gabriel Romanus & Cecilia Zadig
Rekommenderas av Anna: Därför att Eva Moberg hade behövts idag. Hon var före sin tid med sina tankar om jämställdhet. Hon är kvinnohistoria.

Boken om Eva Moberg är en bok om möten, engagemang och utveckling. Om hur en människas patos och intresse för våra liv, och hur vi kan göra världen bättre, ger ringar på vattnet både i samtiden och i framtiden.

”Låt oss inte slarva bort Eva Moberg”, skrev Ulrika Knutson i sina minnesord över Eva. I den här boken följer ett tjugotal författare den uppmaningen. Eva Moberg hade en unik kraft och energi både i mötet med andra människor och som skribent. Hon gjorde starka avtryck i den politiska debatten i flera frågor som fortfarande är aktuella: framför allt jämställdhet, feminism och maskulinet, men också miljö, kärnkraft, fred och religion. Här ger människor, som hon påverkade, tillsammans en bild av hennes gärning.

"Det största hindret i arbete på det långtifrån fullbordade verket har blivit ett helt annat och subtilare: en av båda känner omfattad tro att full rättfärdighet och jämställdhet nu är uppnådd, så när som på några få ekonomiska och praktiska detaljer, som snart ska vara korrigerade. (Ur inledningen av essän Kvinnans villkorliga frigivning, 1961)" - Ur boken


Även tystnaden har ett slut

- Mina sex år av fångenskap i den colombianska djungeln

Författare: Ingrid Betancourt
Rekommenderas av Anna: Därför att vi behöver perspektiv på våra utmaningar kring isolering och fysisk distansering i coronatider. En stark berättelse om en kvinna som klarat sex år av fångenskap i den colombianska djungeln.

När jag tvingades in i den mest kränkande situation man kan tänka sig behöll jag i alla fall den dyrbaraste av alla friheter som ingen någonsin skulle kunna ta ifrån mig: den att bestämma vem jag ville vara.
Ingrid Betancourt föddes i Bogotá 1961 men växte upp i Frankrike. Vid trettiotvå års ålder återvände hon till Colombia och blev politisk ledare för landets gröna parti. Under valrörelsen 2002 blev hon kidnappad av den marxistiska FARC-gerillan och hölls som gisslan i sex och ett halvt år, djupt inne i Amazonas djungel.
Även tystnaden har ett slut är ett berörande vittnesmål från den mardrömslika tiden i fångenskap. Genom att försöka skapa sig en meningsfull tillvaro mitt i allt elände lyckades hon uthärda den långa fångenskapen. Hennes berättelse är ett äventyr utan motstycke. Samtidigt är den en naken betraktelse över de fördömdas villkor - och vad det innebär att vara människa.

”Inom mig tackade jag honom för den tid han hade tillbragt med att prata med mig … för jag insåg att det viktigaste vi har att erbjuda varandra, det är tiden, som döden skänker sitt värde.” - Ur boken.


Testamente

Författare: Nina Wähä
Rekommenderas av Anna: Därför att den på ett spännande sätt visar på hur enormt olika det kan vara att växa upp i samma familj och uppleva ”samma saker” och att olika perspektiv på ett händelseförlopp ger oss så mycket bättre förståelse.

Det här är berättelsen om familjen Toimi och några händelser som påverkar deras liv signifikant, och med familjen Toimi menar jag, mor och far i dramat, Siri och Pentti, och jag menar alla deras barn, de som var i livet vid händelseförloppets tidpunkt, och jag menar även de barn som inte längre fanns i livet och jag menar därtill även de barn som ännu var ofödda. Och de barn som skulle komma efter.

”Ni måste dessvärre lära känna dem allihopa eftersom de allihopa har med berättelsen att göra, på ett eller annat vis. … Kanske kommer du att stanna upp flera gånger under resans gång och tänka något i stil med ”vad ska det här vara bra för”, men hav förtröstan.” - Ur boken.


Tillsammans

- Om medkänsla och bekräftelse
Författare: Anna Kåver, Åsa Nilsonne
Rekommenderas av Anna: Därför att den behövs i coronatider och ger tydlig och praktisk vägledning i att skapa och bevara goda relationer. Och för att deras utgångspunkt är att livet tillsammans med andra är svårt.

Att fungera tillsammans kan vara en utmaning. Vi vill ha goda relationer, men det är inte alltid lätt. Här kommer en bok som hjälper dig att lyckas! Du får konkreta råd och här finns också enkla, vardagliga övningar.

Genom att utveckla din medkänsla, både med andra och med dig själv, kand du fatta kloka beslut. Genom att bekräfta andra, och dig själv, kan du både visa och få respekt. En relation som präglas av medkänsla och respekt ger glädje och utrymme för utveckling.

Tillsammans är en fristående fortsättning på författarnas tidigare böcker Vem är det som bestämmer i ditt liv? - om medveten närvaro och Att leva ett liv, inte vinna ett krig - om acceptans. De bygger alla på kognitiv beteendeterapi och österländsk buddism och vill hjälpa dig till ökad självkännedom och livskvalitet.

”Vårt utgångsläge i den här boken är att livet tillsammans med andra är svårt. Det är en av de största utmaningarna vi möter. Den utgångspunkten är viktig, därför att den som bedömer att en uppgift är enkel oftast inte lägger ner särskilt mycket tid eller energi på den." - Ur boken.


Att vara kvinna över sitt liv

- 10 budord för dig som vill framåt.
Författare: Barbro Dahlbom-Hall
Rekommenderas av Anna: Därför att du ska vara stolt över att vara kvinna.

Att vara kvinna över sitt liv är en bok som ger kraft, mod och handfasta råd åt kvinnor som vill framåt när patriarkatet står i vägen. Tio enkla budord presenteras - en vägledning i konsten att ge sig själv rätten att styra vilken riktning livet ska ta. Här får du också redskapen du behöver för att ta dig vidare i yrkeslivet.

Ledarskapsnestorn Barbro Dahlbom-Hall förmedlar sina erfarenheter av ett livslångt jämställdhetsarbete. Hon berättar också om sin egen väg till arbetet med ledarskap och jämställdhet, och erbjuder några reflektioner inför framtiden.

"Det här är ingen handbok i hur du krossar glastaket. För gör du det är risken stor att du skär halsen av dig på vägen. Istället vill jag visa hur du kan ta dig igenom taket utan att stryka med. Hur du tänjer på det, hittar en lucka eller bucklar till det så att säga. För du tror väl inte att du kan fortsätta verka utan ditt goda huvud?” - Ur boken.