Utveckla Din Organisation Med Oss

Vi tror på helheten

framför delarna

För att en grupp eller organisation ska vara effektiv och produktiv behövs fungerande relationer och en gynnsam kultur. Det behövs också arbetsprocesser och ändamålsenlig struktur för arbetet. På Anima kombinerar vi affärs- och verksamhetsutveckling med ledar- och grupputveckling för att ni ska nå era långsiktiga mål.

Ett företag och dess olika delar är inte separata från varandra utan bör istället ses som ett ekosystem. I ett bolag finns ägargrupper, styrelser, ledningsgrupper och arbetsgrupper. Dessa i sin tur opererar i relation till andra bolag, sina kunder och intressenter.

”Helheten är en annan än summan av delarna” lär gestaltpsykologen Kurt Koffka ha modifierat Aristoteles uttryck ”helheten är större än delarna”. Det tror vi på! Genom att ta vara på detta faktum och utveckla en organisation i sin helhet kan stora saker ske!

Genom att utveckla en organisation i sin helhet kan stora saker ske. Vi hjälper dig att skapa den struktur och vägledning som krävs för att samtliga medarbetare ska ha möjlighet att utvecklas – och på så sätt även utveckla verksamheten. 

Vad Anima Erbjuder

Tillsammans utformar vi uppdraget och anpassar det efter just er organisations unika behov. 

Anima kombinerar affärs- och verksamhetsutveckling med ledar- och grupputveckling för att hjälpa er nå era långsiktiga mål. Med väl beprövade modeller och verktyg stöttar vi er på er bolagsresa genom att utveckla och leda långsiktiga, skräddarsydda utvecklingsprogram för grupper och organisationer – alltid med syftet att nå era verksamhetsmål.

Vi hjälper er med flera delar under bolagsresan.

Svep mellan tidigare uppdrag

Här kan du ta del av några tidigare genomförda uppdrag där Anima utvecklat organisationer. 

STYRELSEORDFÖRANDE

Affärsutveckling och ledarutveckling på Venn Group 

Uppdrag att leda och professionalisera styrelse- och ledningsarbetet i Venn Group, ett medarbetarägt konsultbolag inom samhällsbyggnad och industri.

PROCESSLEDNING & HANDLEDNING

Verksamhetsutveckling av Energikontoret, Region Östergötland

Uppdrag att förbereda för och processleda arbetet med att ta Energikontoret till nästa nivå genom att utveckla teamledare, teamet som helhet och dess arbetssätt.

 NÄRINGSLIVSCHEF

 

Utveckling av Näringslivsenheten i Haninge kommun

Uppdrag att som interimschef under ett år leda Näringslivsenheten i förändring, med målet att ta en mer proaktiv och uppsökande roll för att attrahera och behålla fler investeringar och etableringar i kommunen.

Utveckling

Affärs- och verksamhetsutveckling kombinerad med ledar- och grupputveckling

Kartläggning

Gedigen kartläggning av nuläge, önskat läge (kort- och lång sikt), färdplan och spelregler.

Stöd

Stöd i att hitta ert bästa arbetssätt för att uppnå kort- och långsiktiga mål/visioner med hjälp av en färdplan som alla förstår.

Boka Ett Möte Med Oss

Vi tar gärna ett samtal och delar med oss av våra erfarenheter. Du når Anna Kowalska Lindberg på telefon 0704-068890.

Våra Viktigaste Verktyg

Hur Anima arbetar med ledningen, styrelsen och medarbetarna.

01

Styrelsen

Anima arbetar med styrelser som rådgivare, styrelseledamot och processledare. De långvariga uppdragen inkluderar ofta en styrelsepost eller löpande handledning av styrelseledamot/ styrelseordförande. Enskilda punktinsatser kan röra sig om enskilda workshops eller krisledning.

I våra uppdrag gentemot styrelser använder vi oss av Styreslseakademins vägledning och utbildningar för professionell bolags- och styrelseutveckling. En central tes är att en professionell uppdelning mellan ägande och ledning i bolaget är avgörande för framgång i växande bolag – något som vi lägger stor vikt vid i våra uppdrag för att utveckla ägarledda bolag.

Läs mer om Styrelseakademins vägledning i skriften ”Vägledning för god styrelsesed” här.

02

Ledningen

Anima stöttar ledningsgrupper att skapa en gemensam bild av organsationens nuläge och framtid. För att ett företag ska lyckas med utveckling och förändring, behöver ledningen se företaget och dess olika delar som ett ekosystem – inte som separata från varandra. Tillsammans kartlägger vi  nuläge, önskat läge, färdplan och spelregler.

Vårt viktigaste verktyg i arbete med ledningsgrupper är målmatrisen. Som verktyg presenteras den som modell i boken Teamutveckling i teori och praktik (Jacobsson & Åkerlund, 2019). Rätt använt kan Målmatrisen användas om en checklista i arbetet med att utveckla en verksamhet, den ger vägledning om de nödvändigheter som behöver vara på plats för att medarbetarna ska ha möjlighet att utvecklas och utveckla verksamheten i önskad riktning.

03

Medarbetarna

Anima arbetar med att utveckla medarbetare både genom att utveckla effektiva team och genom att utveckla individers självinsikt och medarbetarskap i grupp.

I de flesta fall handlar dessa uppdrag om självledarskap för förändring, utveckling eller till och med förvandling. Här har förändringsledning en avgörande betydelse för organisationers framgång.

Vi arbetar med utgångspunkt i Harvardprofessorn Dr John P Kotters bok ”Leading Change” (1996) och hans åtta kritiska steg för förändringsledning. Vi använder också dialog verktyget SDI® för att utveckla kommunikations- och relationskompetens i arbetsgrupper samt för att förstå varandra bättre och utveckla en god samarbetskultur.

SDI-verktyget visar på vad som motiverar människor och hjälper oss att förstå hur vi kan använda våra styrkor för att nå resultat i relationer. Verktyget kan också bidra till att förebygga, hantera och sänka kostnaderna för oenighet och konflikt.

Få Djupare Inblick

I Hur Anima Arbetat

Läs om tidigare organisationers behov och deras upplevelser innan, under och efter utvecklingsprocessen.

[/et_pb_column]

01

Utbildningsinsats

För Chefsgrupp

02

Utbildningsinsats

För Chefsgrupp

03

Utbildningsinsats

För Chefsgrupp

01

Utbildningsinsats

För Chefsgrupp

1.1 Processen

När man ska utveckla organisationen och ledarskapet kan man arbeta med antingen några få chefer, exempelvis en ledningsgrupp, eller med alla chefer. Ett bra sätt att utveckla alla chefer är att genomföra en gemensam ledarskapsutbildning som bygger på företagets behov.

När man anlitar Anima och Anna Kowalska Lindberg för att ta fram och leda en utbildningsinsats tar hon tillsammans med kunden fram ett unikt koncept för att det ska leda till förändring på riktigt. Till skillnad från punktinsatser så är alltid Animas utbildningar en process med minst två moduler. Mellan modulerna får deltagarna tid att reflektera, för det är i reflektionen det händer, då skapas förutsättning för förändring och det följs upp i nästkommande modul. I teorin vet de flesta vad de ska göra men de gör det inte. Genom kunskapspåfyllning och reflektionshållplatser skapas förändring när deltagarna reflektera över sitt ledarskap och det kopplas till teorier. Det är deltagarna som måsta göra jobbet, men det är Anna som leder processen och samtalen.

Trots att utbildningen är för alla chefer så arbetar Anima alltid i mindre grupper, max 12 personer åt gången. Detta för att det ska främja samtal mellan deltagarna. Ju större gruppen är desto färre samtal blir det och det blir svårare att skapa tillit och trygghet på kort tid, som är basen i att våga förändras.

1.2 Case

IT-företag vill attrahera och behålla fler kvinnliga medarbetare – utbildar i inkluderande ledarskap

 

Under flera år har Anna Kowalska Lindberg arbetat tillsammans med Advania i att utbilda alla deras chefer. Utbildningen är en av flera initiativ för att förbättra könsbalansen på företaget i syfte att attrahera och också behålla fler kvinnor över tid, särskilt i operativa och ledande roller. Företaget är verksamt i IT-branschen som fortfarande är en mansdominerad bransch. Det är en kundanpassad utbildning som har tagits fram av Advania och Anima tillsammans. Utbildningen består av två delar. Den första delen, som består av två moduler, är en ögonöppnare i inkluderande och utvecklande ledarskap och kommunikation. Ögonöppnaren är obligatorisk för alla chefer. Andra delen i den längre processen är Förändringsledaren. Det är en uppföljande utbildning i tre moduler för de som verkligen vill vara med och leda förändringen. Mellan de olika modulerna får deltagarna en hemuppgift, så att man arbetar med frågan mellan tillfällena.

 

Kunden Berättar

Magnus Wemby, Chief HR Officer, på Advania:

Varför valde ni att göra denna insats med att utbilda alla chefer i inkluderande ledarskap och kommunikation?

Vi, som många företag i IT-branschen, hade en skev könsbalans. När vi inledde samarbetet med Amina låg andelen kvinnor på 17 % i vårt företag. Detta ville vi förändra. Vi ville bättre spegla våra kunder och kunde samtidigt konstatera att mixade team presterade bättre och hade en högre grad av innovation än homogena team. Det finns helt enkelt tydliga affärsmässiga syften att bli mer könsbalanserade. En av satsningarna vi gjorde för att komma dit var att starta samarbetet med Anna, detta för att få alla våra ledare på Advania att leda och kommunicera mer inkluderande.

Varför tog ni in en extern person för att göra detta?

Vi såg behovet av att skapa förändring och vi tyckte att det var viktigt, men vi hade ingen tidigare erfarenhet och visste inte hur vi skulle bära oss åt. Genom att anlita Anna fick vi in en person som är mycket kunnig på området och som också har egen erfarenhet från att arbeta som kvinna i mansdominerade branscher och som vet att det går att skapa förändring.

Vad är mervärdet med att göra den här insatsen?

Förutom att vi har börjat skapa en förändring när det kommer till inkludering och att vara en mer könsbalanserade, så kan vi även se att utbildningen ger mer än så. Exempelvis bidrar utbildningen till att ledarna bygger starka relationer mellan varandra vilket de kan ha nytta av i många olika situationer och de kan coacha varandra. Vi ser också att detta stärker kvinnorna i sina ledande roller och att de ännu mer kan bidra till en positiv utveckling.

Är ni nöjda med resultatet så här långt?

Satsningen tar tid men vi ser det långsiktigt. Utbildningen är oerhört värdefull. Idag har vi ungefär 30 % kvinnliga ledare, när vi startade var det under 20 %. Totalt sett har vi gått från 17 % till 24 % kvinnor. Vi kan även se att personalomsättningen är längre bland kvinnor än bland män.

Vad var framgångsfaktorerna i ert samarbete med Anna?

En av de främsta framgångsfaktorerna, som också Anna krävde inför att hon skulle ta sig an uppdraget, är att ledningen skulle vara engagerad och närvarande. Att visa att det är viktigt från ledningen har verkligen gjort skillnad. Dessutom bygger hela utbildningen på inkluderande metoder och verktyg, så det får vi med oss naturligt på köpet. Sen får man inte glömma att Anna som person är oerhört kunnig och att hon också är frikostig med att dela med sig av inte bara av kunskap utan också av sina objektiva observationer.

Vilka råd skulle du ge till andra som ska funderar på att göra samma sak?

Mitt råd är att bara göra det om de själva kan engagera sig hela vägen. Det börjar i ledningen och det är först då det finns förutsättningar för resultat. Det är också viktigt att satsningen kan kopplas till verkliga utmaningar och att det finns tydliga mål, annars blir det inte lika motiverande.

1.3 Framgångsfaktorer

 – En framgångsfaktor för Advania är att två personer från högsta ledningen är med i varje utbildningsgrupp. Det är en stor investering för dem men det är avgörande för att nå framgång, säger Anna Kowalska Lindberg.

Anna Kowalska Lindberg har hjälpt flera företag med att utveckla organisationen genom att utbilda alla chefer. Anna delar här sina tankar vad det ger och varför det är en insats som skapa förändring. Här nedan berättar hon mer. 

Varför tycker du att man ska arbeta med alla chefer?

För att det är tufft att vara chef. Alla chefer behöver chefsstöd, det bästa stödet du kan få är genom dina chefskollegor. Har inte du själv svaret har troligen någon kollega det. Genom utbildningen skapas det relationer mellan cheferna och de får en gemensam grund att stå på.

Vad bidrar du med när du utbildar alla chefer på ett företag?

Jag bidrar med min erfarenhet att leda människor i individuella utvecklingsprocesser. För även när man arbetar med en grupp så sitter de där som individer. Jag bidrar med mitt kunnande om hur människor kan ta till sig ny medvetenhet och ny kunskap, och omsätta det till praktik. Sen bidrar jag såklart med kunskapspåfyllning och genom att de kan spegla sig i mig. Genom att jag har varit ledare innan jag började arbeta med detta kan jag dela egna exempel och ge perspektiv.

Vad ger en sådan här utbildningsinsats företaget?

Det blir en katalysator i en förändringsprocess som de själva vill se och har beslutat att de vill göra. Det gör att de kommer i gång snabbare och får hjälp att forma en utbildning som utgår från deras behov och förutsättningar.

Case: IT-företag vill attrahera och behålla fler kvinnliga medarbetare – utbildar i inkluderande ledarskap

 

Utbildningsinsats

för chefsgrupp

Case: IT-företag vill attrahera och behålla fler kvinnliga medarbetare – utbildar i inkluderande ledarskap

 

Under flera år har Anna Kowalska Lindberg arbetat tillsammans med Advania i att utbilda alla deras chefer. Utbildningen är en av flera initiativ för att förbättra könsbalansen på företaget i syfte att attrahera och också behålla fler kvinnor över tid, särskilt i operativa och ledande roller. Företaget är verksamt i IT-branschen som fortfarande är en mansdominerad bransch. Det är en kundanpassad utbildning som har tagits fram av Advania och Anima tillsammans. Utbildningen består av två delar. Den första delen, som består av två moduler, är en ögonöppnare i inkluderande och utvecklande ledarskap och kommunikation. Ögonöppnaren är obligatorisk för alla chefer. Andra delen i den längre processen är Förändringsledaren. Det är en uppföljande utbildning i tre moduler för de som verkligen vill vara med och leda förändringen. Mellan de olika modulerna får deltagarna en hemuppgift, så att man arbetar med frågan mellan tillfällena.

– En framgångsfaktor för Advania är att två personer från högsta ledningen är med i varje utbildningsgrupp. Det är en stor investering för dem men det är avgörande för att nå framgång, säger Anna Kowalska Lindberg.

 

Kunden Berättar

Magnus Wemby, Chief HR Officer, på Advania:

Varför valde ni att göra denna insats med att utbilda alla chefer i inkluderande ledarskap och kommunikation?

Vi, som många företag i IT-branschen, hade en skev könsbalans. När vi inledde samarbetet med Amina låg andelen kvinnor på 17 % i vårt företag. Detta ville vi förändra. Vi ville bättre spegla våra kunder och kunde samtidigt konstatera att mixade team presterade bättre och hade en högre grad av innovation än homogena team. Det finns helt enkelt tydliga affärsmässiga syften att bli mer könsbalanserade. En av satsningarna vi gjorde för att komma dit var att starta samarbetet med Anna, detta för att få alla våra ledare på Advania att leda och kommunicera mer inkluderande.

Varför tog ni in en extern person för att göra detta?

Vi såg behovet av att skapa förändring och vi tyckte att det var viktigt, men vi hade ingen tidigare erfarenhet och visste inte hur vi skulle bära oss åt. Genom att anlita Anna fick vi in en person som är mycket kunnig på området och som också har egen erfarenhet från att arbeta som kvinna i mansdominerade branscher och som vet att det går att skapa förändring.

Vad är mervärdet med att göra den här insatsen?

Förutom att vi har börjat skapa en förändring när det kommer till inkludering och att vara en mer könsbalanserade, så kan vi även se att utbildningen ger mer än så. Exempelvis bidrar utbildningen till att ledarna bygger starka relationer mellan varandra vilket de kan ha nytta av i många olika situationer och de kan coacha varandra. Vi ser också att detta stärker kvinnorna i sina ledande roller och att de ännu mer kan bidra till en positiv utveckling.

Är ni nöjda med resultatet så här långt?

Satsningen tar tid men vi ser det långsiktigt. Utbildningen är oerhört värdefull. Idag har vi ungefär 30 % kvinnliga ledare, när vi startade var det under 20 %. Totalt sett har vi gått från 17 % till 24 % kvinnor. Vi kan även se att personalomsättningen är längre bland kvinnor än bland män.

Vad var framgångsfaktorerna i ert samarbete med Anna?

En av de främsta framgångsfaktorerna, som också Anna krävde inför att hon skulle ta sig an uppdraget, är att ledningen skulle vara engagerad och närvarande. Att visa att det är viktigt från ledningen har verkligen gjort skillnad. Dessutom bygger hela utbildningen på inkluderande metoder och verktyg, så det får vi med oss naturligt på köpet. Sen får man inte glömma att Anna som person är oerhört kunnig och att hon också är frikostig med att dela med sig av inte bara av kunskap utan också av sina objektiva observationer.

Vilka råd skulle du ge till andra som ska funderar på att göra samma sak?

Mitt råd är att bara göra det om de själva kan engagera sig hela vägen. Det börjar i ledningen och det är först då det finns förutsättningar för resultat. Det är också viktigt att satsningen kan kopplas till verkliga utmaningar och att det finns tydliga mål, annars blir det inte lika motiverande.